Σίτες | Πανεύκολος και σωστός τρόπος συντήρησης

sites cleaning symvoules synthrhsh tips qss

Οι σίτες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μας προστατεύουν από τα κουνούπια, τις μύγες και άλλα ζωύφια, ενώ μας επιτρέπουν να απολαύσουμε το σπίτι μας, χωρίς να χρειαστεί να κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες.

sites thessaloniki qss

Για να τις έχουμε όμως πρέπει να τις προσέχουμε!

Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως όμως από την φροντίδα που εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε σε αυτές.

Η σωστή συντήρηση της σίτας  είναι μία δουλειά που πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με σωστό τρόπο.

Θα χρειαστεί να αφιερώσετε δύο λεπτάκια μόνο… για να μάθετε πανεύκολα, μια για πάντα τον σωστό τρόπο συντήρησης.

Eίτε πρόκειται για τις σίτες στα παράθυρα, είτε στις πόρτες, είτε στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας δείτε τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους συντήρησης.

Καθαρισμός των Καναλιών

Τα κανάλια στα οποία κινείται η σίτα συχνά μαζεύουν σκόνες, χνούδια, χώμα, ξερά φύλλα ακόμα και μικρά πετραδάκια. Όλα αυτά δυσκολεύουν την λειτουργία της σίτας και πολύ εύκολα μπορεί να γίνουν αιτία βλάβης. Σίγουρα μειώνουν κατά πολύ την διάρκεια ζωής της σίτας, αφού όσο περισσότερη τριβή αναπτύσσεται στο κανάλι που κινείται η σίτα, τόσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται στο πανί.

Και φυσικά το πανί δεν έχει απεριόριστη αντοχή και κάποια στιγμή θα σκιστεί.

Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, απαιτείται συχνός και επιμελής καθαρισμός των καναλιών. Ο συχνός καθαρισμός θα επιτρέψει στην σίτα μας να κινείται ελεύθερα, συναντώντας όσο το δυνατόν λιγότερη τριβή. Έτσι δεν θα ασκείται μεγάλη πίεση στο πανί της σίτας.  Και σίγουρα μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι θα την έχουμε και θα την χαιρόμαστε για πολύ καιρό!

Πως καθαρίζουμε τα κανάλια;

cleaning sites symvoules tips qss1

Μπορούμε αρχικά να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας για να απομακρύνουμε σκόνες, χνούδια, χώμα, ξερά φύλλα και στη συνέχεια να σκουπίσουμε τυχόν υπολείμματα με ένα μαλακό βρεγμένο πανί και να στεγνώσουμε με χαρτί ή με ένα στεγνό πανί. Ενσωματώστε τον καθαρισμό τον καθαρισμό των καναλιών στην εβδομαδιαία καθαριότητα του σπιτιού σας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να μαζευτούν σκουπιδάκια και οι σίτες σας θα λειτουργούν άψογα κάθε φορά που θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε.

Tip: Ανοιγοκλείστε τις σίτες σας μία φορά την εβδομάδα, ακόμα κι αν δεν έχει έρθει ο καιρός να τις χρησιμοποιήσετε. Αυτό βοηθά να παραμένουν σε «φόρμα»

Καθαρισμός του Πανιού της Σίτας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καθαρίσετε το πανί της σίτας σας αποτελεσματικά. Θυμηθείτε ότι όσο πιο συχνά το καθαρίζετε τόσο λιγότερη είναι η προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλετε για να απομακρύνετε τις σκόνες και τη βρωμιά. Αν βάλετε στο πρόγραμμα τις καθαριότητας τουλάχιστον μία φορά το μήνα τον καθαρισμό του πανιού της σίτας, οι σίτες σας θα είναι πάντα καθαρές και σε καλή κατάσταση, έτοιμες για χρήση!

Τίναγμα και πέρασμα με πανί

Ο πιο εύκολος και συχνός τρόπος καθαριότητας είναι το ελαφρύ τίναγμα της σίτας και στην συνέχεια καθαρισμός με υγρό μαλακό πανί. Αν δεν φτάνεις να καθαρίσεις όλο το ύψος της σίτας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία σκούπα με κοντάρι, στην οποία θα έχεις τυλίξει προσεκτικά ένα πανί ή ιδανικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ειδικά κοντάρια καθαρισμού με πανί. Ίσως χρειαστείς στο τελείωμα την ηλεκτρική σου σκούπα ή απλώς ένα σκουπάκι για να μαζέψεις ότι έχει πέσει μετά το τίναγμα και το σκούπισμα.

Tip: φροντίστε το πανί σας να μην είναι οποιοδήποτε πανί αλλά ένα πανί μικροϊνών (microfiber). Είναι ιδανικό για καθαρισμό μόνο με νερό χωρίς απορρυπαντικό, αλλά και επειδή δεσμεύει την σκόνη καθώς σκουπίζετε τη σίτα.

(Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τα πανάκια μικροϊνών πατήστε εδώ)

Καθαρισμός με ήπιο απορρυπαντικό

cleaning sites symvoules tips qss2

Καλύτερα να μην εφαρμόζουμε σκληρά απορρυπαντικά στον καθαρισμό όχι μόνο της σίτας αλλά και των κουφωμάτων και των ρολών στα παράθυρα και τις πόρτες.

Αν επιμένετε να καθαρίσετε τις σίτες σας με απορρυπαντικό ώστε να πετύχετε ένα πιο εις βάθος και λαμπερό αποτέλεσμα μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας απορρυπαντικό.

Πως; Πολύ απλά, χρησιμοποιώντας νερό και το υγρό πιάτων που έχετε στην κουζίνα σας. Για 4 λίτρα νερό προσθέστε μία κουταλιά της σούπα υγρό πιάτων. Μπορείτε να τοποθετήσετε το απορρυπαντικό σε βαποριζατέρ και να ψεκάσετε με αυτό όλη την επιφάνεια του πανιού της σίτας. Τινάζετε τη σίτα με προσοχή για να φύγουν τα πολλά νερά και περνάτε με στεγνό πανί.

Συμβουλές καλής χρήσης

Για να συντηρηθούν σωστά οι σίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και σωστά. Ας κάνουμε μία λίστα με τις αρχές καλή χρήσης:

  1. Να  αποφεύγετε τον απότομο χειρισμό της σίτας.
  2. Μην αφήνετε το νερό να παραμένει, μετά τον καθαρισμό στα κανάλια κίνησης.
  3. Όταν δεν χρησιμοποιούνται οι σίτες, προτείνεται να παραμένουν μαζεμένες.
  4. Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα πρέπει η σίτα να διπλώνεται, για να αποφεύγεται η καταπόνησή της.
  5. Αποφύγετε τη χρήση λιπάντικών και λαδιών στα μηχανικά μέρη

Tip: Ψεκάστε με σπρέι σιλικόνης τα κανάλια της σίτας 2-3 φορές το χρόνο και θα έχετε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της κίνησης και παράταση στη διάρκεια ζωής της.

Δώστε στις σίτες σας την λάμψη και την προσοχή που τους αξίζει και ζείστε σε ένα σπίτι φωτεινό, ευάερο χωρίς ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Για Τοποθέτηση – Επισκευή σίτας επικοινωνήστε μαζί μας.

Κάνουμε Δωρεάν Μελέτη – Μέτρηση του χώρου σας και προτείνουμε την κατάλληλη λύση για εσάς.